← Terug naar projecten: werk in opdracht

Het Utrechteffect

september - december 2014

Een studieopdracht waar we in opdracht van HIK Ontwerpers een crossmediaal concept moesten bedenken waarin duidelijk werd wat Overdreven Festival inhoudt. Het uiteindelijke doel? Het festival onafhankelijk maken van de gemeente, door meer sponsoren te trekken. Daarnaast is het van belang dat het festival een typisch Utrechtse sfeer uitstraalt waarbij alles uit Utrecht komt: totaal lokaal.

Het Overdreven Festival in het kort
Het Overdreven Festival is een cultureel festival met een verrassende mix van typische Utrechtse creativiteit. Met muziek, eten, drinken, acts, installaties en vormgeving komt deze creativiteit tot leven. Overdreven Festival biedt podium aan nieuw en gevestigd Utrechts talent. Tijdens het festival hoor, zie, proef, voel en ruik je wat Utrecht zo typisch Utrechts maakt. Helaas zijn er maar drie edities van het festival geweest, namelijk in 2013, 2013 en 2014.


Het concept

Utrecht is uniek. Niet elke stad heeft zulke mooie grachten. Het heeft een eigen vibe. Kijk naar Amsterdam, waar je bijna geen rustige hoek kunt vinden. Utrecht is daarentegen veel rustiger. Het heeft dan geen dierentuin, maar wel veel ruimte. Geen strand, wel een spoorwegmuseum. Geen drukte, maar rust. Gekke, maar wel leuke vergelijkingen.

De kracht zit hem in het overdrijven en vergelijken. Hoe overdrevener de vergelijking, hoe genialer. Er is genoeg om de aandacht te prikkelen, je moet het maar vinden. Niet realistisch, maar juist optimistisch. Laat de werkelijkheid los: Utrecht kan wel een beetje overdrijving gebruiken. Nee wacht, niet een beetje, maar veel. Niet veel maar een hoop. Geen overvolle straten, wel creatieve koppen. Geen dierentuin, wel de Leckere. Merk je het al? Breek de regels, wees vaag.

Kort gezegd: het Utrechteffect laat zien wat Utrecht geweldig maakt.


De uitingen

In de realisatiefase heb ik mij met name bekommert over de style guide en de posters. Naast de posters hadden we ook nog andere uitingen: een live act en stickers met bijbehorende flyer.

De posters
De posters zullen worden uitgegeven in twee versies (zie het begin van deze pagina). De eerste versie met alleen de contouren van de afbeelding en zonder tekst. Dit wekt de interesse van de kijker. Ze zullen zich afvragen wat het betekent. Bij de tweede versie van de poster zal het publiek begrijpen wat ze in de vorige versie zagen. Het concept wordt de kijkers nu duidelijker. Echter zullen ze nog steeds met vragen zitten: wat wordt er precies bedoelt met deze tegenstelling? Dit is de bedoeling: het zorgt ervoor dat de kijkers gaan nadenken en hun creativiteit de vrije loop gaat.

De live act
De live act wordt ook overdreven groots. Op het Neude en op de Uithof zal een groot wit vel op de grond worden geplaatst met een gestanst vel erop van het logo van het festival. Door te lopen over een verfmat en vervolgens over het witte vel, komen er allemaal Utrechtse voetafdrukken op te staan. Na het verwijderen van het gestanste vel, zal een groot kleurenspectrum te zien zijn wat het logo van het festival vormt. Het eindresultaat kan gebruikt worden op het festival als aankleding.

De stickers en flyer
De stickers worden uitgedeeld tijdens en aan het eind van de live act. Bij de sticker zit een klein flyertje, waaruit duidelijk wordt dat de sticker op een creatieve plek geplakt moet worden. Door een flyer bij de uitgedeelde stickers te geven, wordt duidelijk dat men de sticker op de meest creatieve plek moet plakken en hiervan een foto op Facebook te plaatsen. De tien meest creatieve foto’s winnen een 'typisch Utrechtse' goodiebag met producten die op het Festival te vinden zijn.